arrow-intranet-overlay.png
RKBS De Kameleon  Intranet
Bezoek hier ook ons Intranet!

Eén moment geduld...

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Icon-Home.png

EUREKA 2.0

Mentorgroep B     2018-2019

Welkom op deze pagina. Dit jaar zijn we gestart met 10 kinderen, maar al in week 2 kwam er een nieuwe leerling bij. Met trots presenteren wij u ons ‘Elftal van Mentorgroep B’. Inmiddels hebben alle ouders toestemming gegeven voor het plaatsen van foto’s dus vanaf nu kunt op deze pagina  onze activiteiten mee beleven.

Met vriendelijke groet,

Juf Sacha

Verkeersexamen

Na het theoretisch verkeersexamen waarbij alle kinderen geslaagd zijn, volgde op 22 mei het praktische examen. De kinderen moesten opgesteld en getooid in een hesje met nummer op pad. Op de route zaten strenge, doch rechtvaardige juryleden te spieden. De uitslag kwam diezelfde dag nog binnen en wat zijn we trots: Iedereen is ook voor het praktische examen geslaagd! Wij kunnen weer veilig de weg op.

Uilenballen pluizen

Bij één van de verrijkende opdrachten kregen de kinderen informatie over uilen. Hierbij ontstond een gesprek over uilenballen. Na wat navragen bleek het mogelijk om een gastles over uilenballen te ontvangen in de klas. Meester Jan en juf Carina kwamen met een krat vol materialen bij ons en hebben veel verteld over uilen. Daarna hebben de kinderen van groep 7/8 geholpen met wetenschappelijk onderzoek. Via determinatietabellen is er gekeken welke prooien de ransuil en de kerkuil allemaal naar binnen hebben gewerkt. In het begin leek het vies, maar al snel werd er flink gespit tussen de braakballen van de uilen. Soms met de vondst van een complete schedel als resultaat. Een klas vol enthousiaste kinderen als gevolg! Meester Jan en juf Carina, bedankt!

Succesvolle lancering tijdschrift Blink

Vandaag was de officiele lancering van het tijdschrift van groep 7/8 van Eureka. In voorbereiding op het maken van dit tijdschrift hebben de kinderen een aantal onderzoekslessen rond het thema “Op leven en dood” gevolgd. Daarnaast is er een bezoek gebracht aan een drukkerij, was er een gastles van een uitvaartverzorgster en kregen de kinderen uitleg over het vormgeven van pagina’s. Het resultaat was vanmiddag te bewonderen en het mag er zijn! Wat een geweldig eindresultaat groep 7/8. Hier mogen jullie supertrots op zijn.

Voorronde Julianadorp ’s got Talent

Ondanks dat het niet gelukt is om te winnen, zijn wij beretrots op onze Zoë die het aandurfde om vandaag voor de hele school op te treden. Ze heeft prachtig gezongen en aan enthousiaste supporters had ze geen gebrek. Zoë, je mag trots zijn!

Verkeersexamen

Ter voorbereiding op het verkeersexamen hebben de kinderen de afgelopen periodes presentaties over regels en borden voor moeten bereiden. Deze waren zo helder en duidelijk dat het vandaag gelukt is om allemaal te slagen voor het theoretisch examen. Gefeliciteerd kanjers!

1 tegen allen

Wij zijn sinds vorige week in de klas hard aan het werk om te winnen in de strijd tegen de bibliothecaresse. We gaan binnen 6 weken 80 opdrachten uitvoeren die met boeken te maken hebben. Eén van de opdrachten was het werken in de bibliotheek. Jesse en Marijn kozen voor deze opdracht en genoten van hun nieuwe baan. Jammer dat ze daarna weer terug de schoolbanken in moesten!

  

 

Carnaval

     

 

Robotica

Vandaag kwamen er twee studenten van de Universiteit van Amsterdam een les geven over Robotica. Na een duidelijke inleiding gingen de kinderen aan de gang met het programmeren van hun eigen robot. Daarna moest de robot een parcours afleggen. Wie nauwkeurig de stappen had bewandeld kreeg een mooi resultaat. Na de voorjaarsvakantie gaan de leerlingen die vorig jaar nog niet met Mindstorm hebben gewerkt ook weer aan de slag met de robots. Deze les was dus een mooie opwarming voor de kinderen.

Bezoek aan drukkerij Zeeman reclamegroep

Voor ons thema van Blink zijn we met groep 7/8 aan het werk over het thema “Leven en dood”. Daarbij zal het eindproduct een tijdschrift worden. Naast het thema verdiepen we ons ook in wat er komt kijken bij het maken van een tijdschrift. Daarvoor mochten we bij de drukkerij van de Zeeman Reclamegroep komen kijken. We werden hartelijk ontvangen en we mochten alle machines bekijken die in de drukkerij gebruikt worden. Van ontwerpen, naar persen en digitaal drukken. Ook de afwerking: het snijden, nieten en vouwen kregen we te zien. Tot slot kregen de kinderen zelfs nog wat drinken en een mooi notitieblok voor thuis! Bedankt Zeeman Reclamegroep en natuurlijk de rijdende/begeleidende ouders.

Techniektalent: Willen wat moet!

Vandaag kwam er een gastdocent om samen met juf Sacha een les te geven over allerlei zaken die niet leuk zijn om te doen. In deze les hebben de kinderen manieren bedacht om nare/vervelende/saaie klusjes leuker te maken. Er kwamen veel interessante en grappige ideeën naar boven, o.a. de Laatjeslawine. Een manier om het opruimen van de laatjes leuker te maken. Dat gaan we uitproberen!

Fijne feestdagen van mentorgroep B!

Schaatsen

Vandaag een prachtige zonnige dag; mooi weer voor de schaatsbaan. Sommige kinderen vlogen meteen over de ijsbaan, anderen hadden een letterlijk duwtje in de rug nodig, maar uiteindelijk werd het een heerlijk uurtje op de baan.

Kerstworkshop

Wat was het vandaag leuk tijdens de wiskerst-workshop. De kinderen leerden over Platonische figuren, hexaëders, tetraëders, octaëders en dergelijke. Na een stukje geschiedenis en het herkennen van plattegronden, gingen we over tot het bouwen van de ruimtelijke figuren. Dit gebeurde met behulp van satéprikkers en jelly beans. Het was een enthousiast groepje mannen. Volgende keer maken we van deze vormen kerstversiering.

Sinterklaasviering

En daar was dan toch eindelijk moment dat de surprises uitgepakt mochten worden. We konden bijna niet meer wachten. Zó mooi waren alle surprises. Bij het uitpakken bleken er ook nog eens prachtige gedichten en leuke pakjes bij te zitten. Iedereen bedankt voor de geslaagde Sinterklaasviering!

HVC Excursie 7/8

Onlangs zijn we met groep 7/8 naar HVC Alkmaar geweest. We hebben geluisterd naar een presentatie over het scheiden van vuil en hoe het systeem werkt in Nederland. Vervolgens mochten we zelf een kijken nemen in de centrale. Het was een ware belevenis! Hierbij een aantal foto’s die we hebben gemaakt van deze dag.

Inloop- en koffie-ochtend

Wat was het gezellig druk bij de inloopochtend. Er waren vaders en moeders en opa’s en oma’s die even een spelletje kwamen spelen met hun kind of kwamen kijken naar hun werk. Daarna was er gelegenheid om eens met de ouders onder elkaar te praten. Ook wel eens prettig als je elkaar door de afstanden niet zo vaak ziet. Gezellig dat jullie er waren.

Workshop verhalen schrijven

Vandaag was het zover: de moeder van Zoë (Susanna Florie) kwam in de klassen om een workshop te geven over schrijven. Zij is zelf o.a. auteur en uitgeefster. Ze heeft de kinderen uitgelegd hoe ze bij het schrijven van een verhaal moeten starten, wat er allemaal bij komt kijken en hoe een verhaal opgezet kan worden. Geïnspireerd zijn ze aan de slag gegaan en verschillende kinderen willen nu meedoen met onze verhalenwedstrijd. Het wordt nog spannend!

Tafels oefenen

De eerste weken staan vooral in het oefenen van tafels. Dat doen we op veel manieren. Onder andere met behulp van bewegingen. Volgens de wetenschappers dé manier om het aan te pakken. Op het moment van bewegen zijn alle zintuigen betrokken bij het leren. Een krachtige manier dus om het leren aan te pakken.

 
Crealessen

Vandaag kwam juf Sarah voor het eerst. Zij is een docent beeldende vorming en zij is gestart met een workshopronde. Vandaag leerden de kinderen hoe ze portretten moesten tekenen. Best lastig al die regels, maar iedereen heeft wel een goede start kunnen maken. Volgende week gaan we er mee verder en bovendien starten we dan met de lampionnen.

De kop is er af!

Na een heerlijke vakantie zijn we dit jaar weer met frisse moed gestart. De eerste weken staan in het teken van kennismaken, weer wennen aan elkaar en aan het werken. Van heerlijk lezen op de bank, tot werken aan je eigen naambordje. Het hoort er allemaal bij. Succes allemaal in groep 7!